Ota Google-optimointi haltuun tämän pikaoppaan avulla. Lue, miten SEO-optimointi tehdään, tutustu hyötyihin, ja kerää vinkit, joilla verkkosivun optimointi onnistuu. Kun Google-näkyvyys on näiden vinkkien myötä kunnossa, yrityksen näkyvyys netissä takaa moninkertaiset mahdollisuudet asiakaskohtaamisilin verkossa.
OPPAAN SISÄLTÖ:
Google-optimointi, joka tunnetaan myös hakukoneoptimointina (SEO), on prosessi, jossa verkkosivustoa muokataan, jotta sen näkyvyys Googlen hakutulossivuilla paranee. Tavoitteena on saavuttaa parempi sijoitus hakutuloksissa valituilla avainsasanoilla.
Verkkosivun optimointi keskittyy usein sisältöön, tekniseen toteutukseen ja laadukkaiden linkkien hankkimiseen, jotta sivusto vastaa paremmin käyttäjien hakukyselyihin ja tarpeisiin. Onnistunut Google-optimointi voi johtaa lisääntyneeseen orgaaniseen liikenteeseen ja parempaan käyttäjäkokemukseen verkkosivustolla.
Google toimii hyödyntämällä robottiohjelmistoa (Googlebot), joka kerää tietoja eri verkkosivustoista. Sivuston indeksointiin ja tietojen keräämiseen liittyvä prosessia kutsutaan crawlaukseksi.
Crawlauksen aikana hakukonerobotti arvioi verkkosivujen sisältöä ja relevanssia käyttäjien hakukyselyihin nähden. Huomioon otettavia seikkoja ovat muun muassa:
Hakukoneita on monia, mutta on olemassa painavia syitä, miksi juuri Google-hakutulosten optimointi on kannattavaa yrityksen näkvyyden kasvattamiseksi.
Google-näkyvyyden ylläpito on jatkuvaa työtä, mutta hakukoneoptimointi (SEO) tarjoaa pitkäaikaisia etuja. Kun seuraat säännöllisesti sivuston suorituskykyä, ja päivität sisältöä vastaamaan muuttuvia tarpeita, pysyt kestävästi asiakkaiden mielessä, sillä SEO-optimoinnin hedelmät ovat esillä Googlen hakutuloksissa.
Google-näkyvyys ei ole vain yksi kustannustehokas markkinointikanava muiden joukossa, vaan investointi yrityksen kasvuun. Kotisivujen Google-optimointi tarjoaa paremmat mahdollisuudet asiakaskohtaamisiin, ja saat samalla syvällisempää tietoa, jota voit hyödyntää viestiessäsi tuotteista ja palveluista kohderyhmällesi.
Pääsy Googlen etusivulle on kilpailtu tavoite. Se vaatii strategista ajattelua sekä jatkuvia toimenpiteitä, kuten verkkosivun tekninen optimointi, avainsanoihin kohdentaminen, sisällön optimointi, laadukkaiden linkkien rakentaminen, sosiaalinen läsnäolo ja seuranta.
Bloggaajan, yrittäjän tai yrityksen näkyvyys netissä paranee, kun kotisivujen Google-optimoinnissa panostetaan sekä tekniseen että sisällölliseen hakukoneoptimointiin. Lisäksi on tärkeää huomioida käyttäjäystävällisyys, jotta sivustolla vierailevat kävijät viihtyvät ja löytävät tarvitsemansa tiedon helposti. Katso alta Google-optimoinnin ohjeet, joilla pääset helposti alkuun.
Kotisivujen Google-optimointi kannattaa aloittaa avainsanatutkimuksesta. Tee perusteellinen avainsana-analyysi, ja tunnista ne avainsanat, joita kohdeyleisösi todennäköisesti käyttää etsiessään palveluitasi tai tuotteitasi.
Kun olet löytänyt sopivat avainsanat, sisällytä ne verkkosivuston sisältöön, metakuvauksiin ja otsikkotunnisteisiin.
Avainsanatutkimukseen on käytettävissä lukuisia ilmaisia tai maksullisia työkaluja, kuten:
Voit myös ulkoistaa avainsanatutkimuksen SEO-asiantuntijalle, jolloin varmistat kattavan tutkimuksen, ja löydät varmasti avainsanat, joilla kannattaa lähteä kilpailemaan Google-näkyvyydestä.
Luo sivustolle laadukasta ja informatiivista sisältöä, joka vastaa käyttäjien tarpeisiin. Huolehdi siitä, että sisältö on rakenteeltaan lukijaystävällinen, ja siitä löytyvät sivun kannalta tärkeimmät avainsanat. Muista optimoida myös kuvat sekä ALT-tekstit.
Erilaiset sisältökokonaisuudet, kuten pilarisivu tai blogi antavat mahdollisuuden useiden eri avainsanojen hyödyntämiseen.
Mikälli oma aika ei riitä, ota freelancer-kirjoittaja avuksi laadukkaan sisällön tuottamiseen.
Kun sivusto on nopea, URL-rakenne on toimiva, ja sivuston selaaminen sujuu kaikilla laitteilla moitteettomasti (responsiivisuus), on Googlen helppo käydä sivusto läpi ja indeksoida se.
Tutustu teknisen SEO:n minioppaaseen.
Optimoi metatiedot, kuten metaotsikot ja metakuvaukset käyttäen sivun kannalta olennaisia avainsanoja. Otsikoiden tulisi olla houkuttelevia ja kuvastaa sisältöä.
Metakuvauksen suositeltu pituus on noin 155-160 merkkiä, ja metaotsikko voi olla noin 50-60 merkkiä pitkä.
Rakenna laadukkaita sisäisiä ja ulkoisia linkkejä. Sisäiset linkit auttavat käyttäjiä navigoimaan sivustolla, kun taas laadukkaat ulkoiset linkit kertovat sivuston arvosta Googlelle. Molempia tarvitaan.
Kun haluat, että yrityksen näkyvyys Googlessa omaa potentiaalin kasvaa, suunnittele ja optimoi sivusto mobiilikäyttäjiä varten.
Mobiilioptimointi on tärkeää, koska suuri osa käyttäjistä käyttää älypuhelimiaan hakuihin. Google arvostaa mobiiliystävällisiä sivustoja korkeammalla hakutuloksissa varmistaakseen käyttäjilleen hyvän kokemuksen.
Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, ja jaa sivustosi sisältöä. Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa vaikuttaa usein myönteisesti myös hakutuloksiin.
Hieman teknisempää osaamista vaativat Schema Markup -merkinnät parantavat hakukoneiden ymmärrystä sivustosi sisällöstä. Ne auttavat hakukoneita näyttämään rikkaampaa tietoa hakutuloksissa, kuten arvioita, hintoja ja tapahtumia.
Käytä ilmaisia analytiikkatyökaluja, kuten Google Analyticsia ja Search Consolea seurataksesi sivustosi suorituskykyä.
Ne auttavat tunnistamaan sivustosi vahvuudet, mahdollisuudet ja heikkoudet sekä tekemään tarvittavia muutoksia.
Google-algoritmit ja hakutrendit muuttuvat jatkuvasti, joten pidä sivustosi päivitettynä ja reagoi muutoksiin nopeasti.
Verkkosivun optimointi on säännöllistä työtä, jotta sivusto pysyy kilpailukykyisenä.
Hakukoneoptimointi soveltuu kaikenlaisten yritysten tarpeisiin, suurille ja pienille. Pienyritykset voivat hyötyä esimerkiksi paikallisesta SEO:sta ja kilpailla tehokkaasti omalla alueellaan. Pienemmälläkin toimijalla on mahdollisuus näkyä isosti verkossa, suurempien joukossa. Tutustu SEO-palveluihin.
Kun tavoitteena on saada yrityksen näkyvyys netissä paremmaksi, on käytössä useita eri keinoja. Google-näkyvyys saadaan tehokkaimmin kasvamaan yhdistämällä useampia eri tapoja näkyvyyden kasvattamiseksi.
1. SEO ja SEM. Mikäli budjettisi antaa myöten, voit hyödyntää sekä Google-optimointia (SEO) että Search Engine Marketing (SEM) -mainontaa. SEO keskittyy orgaaniseen hakutulosten parantamiseen, kun taas SEM sisältää maksullista mainontaa Google Ads -alustalla.
2. Googlen yritysprofiili (Google My Business). Luo ja ylläpidä vahvaa ja informatiivista yritysprofiilia Googlessa. Kun päivität profiilisi ajan tasalle, auttaa se yritystä näkymään paikallisissa hakutuloksissa.
3. Asiakasarvostelut ja -arvioinnit. Positiiviset arvostelut eivät vain lisää luottamusta potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa, vaan ne voivat myös vaikuttaa sivuston näkyvyyteen hakutuloksissa, erityisesti paikallisissa hakukyselyissä.
4. Sosiaalisen median päivittäminen. Sosiaalisen median päivittäminen voi edistää yrityksen näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa. Google indeksoi ja huomioi sosiaalisen median profiilit, joten aktiivinen läsnäolo eri alustoilla voi vaikuttaa myönteisesti hakutuloksiin.
5. Julkaisut digimedioissa. Julkaisut yritystäsi koskien digimediassa, kuten verkkolehdissä ja alan sivustoilla, voivat parantaa yrityksen näkyvyyttä. Google huomioi laadukkaat ja relevantit linkit muista verkkosivustoista, jotka johtavat sivustollesi.
SEO (Search Engine Optimization) ja SEM (Search Engine Marketing) ovat molemmat digitaalisen markkinoinnin strategioita, mutta niillä on erilaiset painopisteet ja tavoitteet.
Google-hakukoneoptimointi (SEO) keskittyy orgaanisen hakuliikenteen parantamiseen. Se pyrkii optimoimaan verkkosivuston niin, että se näkyy korkeammalla hakutulossivulla. SEO:ssa käytetään avainsanoja, parannetaan sivuston teknistä rakennetta, luodaan laadukasta sisältöä ja hankitaan laadukkaita linkkejä. Google-optimointi on pitkäaikainen ja kestävä strategia, mutta sen tulokset näkyvät usein vasta useamman kuukauden myötä.
SEM tarkoittaa maksullista mainontaa hakukoneissa, yleensä Google Adsin avulla. SEM:n tavoitteena on parantaa näkyvyyttä välittömästi, ja tuoda liikennettä sivustolle. Mainostajat voivat määrittää avainsanoja, luoda mainoksia ja hallita budjetteja, maksullisten mainosten näkyvyyden optimoimiseksi. SEM tarjoaa nopeita tuloksia, mutta vaatii jatkuvaa budjetointia mainoskampanjoiden ylläpitämiseksi.
Pienemmissä yrityksissä tai projekteissa, joissa tarvitaan perustason Google-optimointia, kuukausittaiset kustannukset voivat olla muutamia satoja euroja. Isommissa yrityksissä, kovan kilpailun aloilla optimointitarpeet ovat monipuolisempia, joten kustannukset voivat nousta useisiin tuhansiin euroihin kuukaudessa.
Suuremmissa yrityksissä tai laajoissa projekteissa, kuten monikielisissä sivustoissa, kustannukset voivat olla vieläkin korkeammat.
Se, paljonko hakukoneoptimointi kokonaisuudessaan maksaa, vaihtelee myös hinnoittelumallista riippuen. Jotkut SEO-asiantuntijat veloittavat kiinteitä kuukausimaksuja, kun taas toiset voivat käyttää tuntiperusteista hinnoittelua tai tarjota projektikohtaisia sopimuksia.
On suositeltavaa pyytää tarjouksia useammalta palveluntarjoajalta, ja selvittää tarkasti, mitä palvelut sisältävät. Arvioi, kuka osaajista vastaa parhaiten yrityksesi tarpeisiin ja budjettiin. Hakukoneoptimointipalvelun tulisi aina olla räätälöity juuri sinun yrityksesi tavoitteita ja lähtötilannetta silmällä pitäen.
Voit toteuttaa kotisivujen hakukoneoptimoinnin itse tai antaa kokonaisuuden ulkoistetun SEO-ammattilaisen hoidettavaksi. Kokenut asiantuntija tai SEO-toimisto säästää aikaasi, ja pääsee nopeammin kiinni ensisijaisiin toimenpiteisiin. Alan osaaja kartoittaa tehokkaasti ne tehtävät, jotka ovat olennaisia hakutuloksissa nousemiseksi, juuri sinun sivustosi kohdalla.
Mikäli haluat tehdä Google-optimointia itse, saat verkosta syvällistäkin tietoa hakukoneoptimoinnin tueksi. Työ vaatii aikaa ja resursseja, mutta hakukoneoptimoinnin onnistumiseen tarvittavat elementit, tieto ja Google-optimoinnin ohjeet ovat kaikkien käytettävissä.